Guide til Prop Firms

Utgitt: 10. september 2024

Som “funded trader” hos en såkalt “prop firm” får du kapital stilt til rådighet som du kan handle for. Dere fordeler deretter et eventuelt overskudd mellom dere.

De siste årene svært populært å trade gjennom såkalte prop firms eller propfirmaer. Prop er en forkortelse for Proprietary, og det betyr enkelt sagt at du som trader IKKE handler med dine egne penger, men blir finansiert eller støttet av et eksternt firma, kalt et propfirm. På denne måten kan et propfirm fungere som en slags “gearing” for deg og din økonomi, fordi du med et propfirm kan trade for langt større beløp enn du egentlig selv har råd til.

Dette er mulig fordi selskapet i prinsippet har så stor tro på dine evner som trader at de er villige til å stille kapital til rådighet for deg, som du kan bruke til å trade.

Som trader får du deretter en prosentandel av det eventuelle overskuddet, mens det enkelte propfirmaet får resten. Typisk vil fordelingen være rundt 75 % til deg og 25 % til propfirmaet du samarbeider med. Pengene fordeles enten hver 14. dag eller hver måned, men kun hvis du har skapt et overskudd i den aktuelle måneden. Ellers får du ingenting.

La oss se på et eksempel:

Du kontakter et propfirma ved navn X. Dette firma er villig til å samarbeide med deg og stiller en handelskonto på 100 000 dollar til rådighet. Du begynner å handle, og etter en måned har du klart å oppnå en avkastning på 10 %, tilsvarende 10 000 dollar. Dette blir din nye benchmark, og du får 75 % av gevinsten, det vil si 7 500 dollar. Neste måned går det mindre bra, og du taper 2 %, slik at din totale konto synker til 107 800 dollar. Siden din benchmark var 110 000 dollar, får du dermed ingen utbetaling den aktuelle måneden. Du trenger imidlertid ikke å betale noe tilbake. Du må håpe på at du igjen klarer å øke kontoen til over 110 000 dollar i en av de kommende månedene.

Som man kan se av eksempelet ovenfor, kan det være svært attraktivt å handle gjennom et propfirm. Kanskje har du ikke selv mye kapital å handle for, og et propfirm kan derfor fungere som en slags “gearing” for deg og din økonomi, slik at du kan handle med langt større beløp enn du egentlig selv har råd til.

Men naturligvis er det en rekke utfordringer underveis, og dem skal vi se nærmere på her.

Hvordan blir jeg godkjent hos et propfirm?

For bare få år siden måtte man være profesjonell trader med de riktige kvalifikasjonene for å få muligheten til å handle med andres penger. Men i de senere år har det blitt mye lettere å komme gjennom nåløyet. Du trenger verken å fremvise eksamenspapirer eller gå med slips. I stedet må du – hos et typisk propfirm – bestå en praktisk trading-test der du beviser at du er i stand til å oppnå en sunn avkastning med papirpenger over en periode, samtidig som du viser at du kan håndtere risikoen din.

Det handles nesten utelukkende i forex, indekser og råvarer som CFD-er- Sjeldent aksjer.

For å komme i betraktning skal du finne et online propfirm, og deretter betale et sted mellom 300 og 500 dollar for å ta en test.

De fleste testene foregår i to faser, og først når du har bestått begge fasene er firmaet villige til å gi deg kapital til å trade for.

En typisk test kan se slik ut:

Du betaler 400 dollar og får så en handelskonto med to faser:

Fase 1: Du får 50.000 dollar i demopenger, og du skal så oppnå en avkastning på 5.000 dollar uten å miste 2.500 dollar på en enkelt dag eller 5.000 dollar i hele perioden (såkalt drawdown). Samtidig skal du handle i minst fire dager.

Består du denne testen kommer du videre til fase 2:

Fase 2: Du får 50.000 dollar i demopenger, og du skal så oppnå en avkastning på 2.500 dollar uten å miste 2.500 dollar på en enkelt dag eller 5.000 dollar i hele perioden (såkalt drawdown). Samtidig skal du handle i minst fire dager.

Hvis du ikke består testene vil du ryke ut og tape de pengene du betalte for tilgang til testen. Hvis du derimot består begge fasene har du kommet gjennom nåløyet, og får nå penger til rådighet, samt en avtalt fordelingsnøkkel angående din eventuelle avkastning.

Vær oppmerksom på at reglene for tillatt drawdown fortsatt gjelder når du får en ekte konto til rådighet. Du skal derfor hele tiden være oppmerksom på risikoen forbundet med avkastningen din. Hvis du ikke møter kravene kan du raskt ryke ut.

Til gjengjeld får du ofte lov til å handle for mer og mer, hvis du gjennom lengre tid konsekvent får positiv avkastning samtidig med at du overholder reglene for drawdown. Hvis du er en virkelig god trader kan du ende med å trade for flere millioner kroner, og med god samvittighet kalle deg “profesjonell trader”.

Hvilket propfirm skal jeg velge?

Det finner mange ulike propfirmaer, men i 2023 og 2024 ble mange stengt eller mistet retten til å brukehandelsplattformen MetaTrader. Dette skyldtes tvilsomme operasjoner og bedrageri. Se avsnittet “Hva foregår egentlig bak kulissene?”.

Man skal derfor være forsiktig når man velger propfirm, da man vil tape pengene sine om selskapet stenger.

Hos Daytrader.no bruker vi fortrinnsvis to propfirmaer, nemlig FTMO og The5er.

Vi har ingen bakgrunnskunnskap om de to, men de er blant de eldste i bransjen, og har fortsatt tilgang til den utbredte handelsplattformen MetaTrader. Samtidig har de en god supportavdeling, og vi har enda ikke hørt om noen utbetalingsproblemer fra dem. Det betyr dog ikke at det ikke kan oppstå tvilsomme situasjoner når du bruker en av dem. Vi har bare ikke opplevd det enda, hvorfor vi trekker dem frem blant mange andre.

FTMO:

The5er:

Når du velger propfirms er det spesielt viktig å være oppmerksom på følgende:

  1. Hvor mange år har firmaet eksistert? Det er mange råtne epler i bransjen, så det er en fordel hvis selskapet har eksistert lenge.
  2. Hva sier brukerne? Sjekk trustpilot og andre nettsider for anmeldelser.
  3. Hvilken plattform bruker de? På Daytrader.no foretrekker vi MetaTrader, da du her kan koble til en lang rekke strategier.
  4. Hvor store spreads og overnight fees har de? Disse skjulte gebyrene kan svekket overskuddet ditt betydelig.
  5. Kan du handle med Expert Advisors? Det kan være en stor fordel å supplere dine handler med Expert Advisors.
  6. Hvor stor handelskonto får du til slutt til rådighet? Jo større konto jo bedre. Så har du noe å jobbe mot.
  7. Har firmaet mange regler for handlene dine? Hvis det er alt for mange regler (eksempelvis at de ikke tillater handler under nyheter) kan det være uttrykk for at det enkelte propfirm egentlig vil at du taper handelene dine.

Hvor god skal jeg være til å trade?

Mange unde tradere er svært selvsikre når de først starter med trading. Hos daytrader.no møter vi mange som begynner med store armbevegelser og drømmer om raske viler og hvite sandstrender. Men det er vanskelig å daytrade, og de fleste finner fort ut av det når de prøver seg på fase 1 og 2 for å bli en godkjent “funded trader”.

Det største problemet er typisk ikke å skape positiv avkastning, men derimot å kombinere dette med en lav risiko. Det er noe de færreste klarer måned etter måned.

Med høy gearing og stor innsats er det ikke vanskelig å “treffe jackpot” i en enkelt handel, men sannsynligheten for et fall i en kursgraf er omtrent like stor som en oppgang, og uten strategi og risikostyring vil du raskt gå tom for flaks og dermed få kontoen din stengt på grunn av for stort underskudd.

Før du bruker mye penger på tester hos ulike propfirmaer, bør du derfor handle med demo-penger over en lengre periode for å se om du faktisk kan oppfylle kravene. Tenk samtidig på at det ikke hjelper stort å så vidt klare testen, hvis du deretter ryker ut i det øyeblikket du endelig får “ekte penger” å handle med. Å være en god profesjonell trader krever med andre ord en konsekvent strategi som fungerer måned etter måned.

Her på daytrader.no har vi massevis av strategier som du kan jobbe med og prøve deg på. Noen strategier fungerer kun i bestemte typer markeder, andre fungerer kun i spesielle perioder. Ta en titt på kursene våre og forbedre ferdighetene dine. Det er også en svært god idé å kombinere din manuelle strategi med hjelp fra såkalte roboter/Expert Advisors, som kan kobles til MetaTrader-plattformen. Disse robotene er tillatt hos de fleste propfirmaer. Du kan lese vår artikkel om emnet her, eller du kan ta vårt kurs om robothandel her.

Hva foregår egentlig bak kulissene?

Som nevnt tidligere i artikkelen, har det de siste årene vært stor utskiftning blant propfirmaer. Dette skyldes at bransjen dessverre er preget av svindel.

De fleste tradere antar at hvert propfirma virkelig er på jakt etter dyktige tradere de kan tjene penger sammen med. Dessverre er virkeligheten en annen.

1. De fleste propfirmaer tjener IKKE penger på avkastning fra dyktige tradere. De tjener i stedet penger på de dårlige. Deres hovedforretning er pengene som tradere betaler for å ta en test, og fordi de fleste tradere mislykkes med testen, kan selskapet beholde pengene uten å ta noen risiko. I gjennomsnitt sier man at en vanlig trader forsøker testen hos et propfirma syv ganger før han eller hun består. Og selv når de består, blir de ofte kastet ut noen måneder senere fordi risikoen i handlene blir for høy.

2. De fleste propfirmaer gir deg faktisk aldri ekte penger å handle for – selv om du består deres tester. De ærlige propfirmaene betaler deg naturligvis for det avkastet du har skapt, men pengene kommer ikke fra din egen trading, men fra alle traderne som betaler gebyr for å ta en test hos det samme propfirmaet. På denne måten er et propfirma faktisk ikke interessert i at du består testen og deretter tjener penger måned etter måned, da dette blir en ren utgift for dem. I stedet håper de at du før eller siden mislykkes, slik at de kan beholde gebyret ditt og unngå utbetaling.

Denne strukturen ble holdt som en “offentlig hemmelighet” i mange år, og på den måten levde mange propfirmaer i en gråsone hvor de kalte seg tradingplattformer uten å følge de regler og krav som gjelder for regulerte meglerselskaper i EU. Men i 2022 og 2023 kom disse firmaene under myndighetenes søkelys, og selskapene må nå tydeliggjøre at tradere faktisk handler med “lekepenger” hos de fleste propfirmaer, selv om man har bestått deres tester. Dette gjør det lettere å forstå hva som egentlig skjer “bak kulissene.”

Betyr alt dette at du helt bør unngå propfirmaer? Nei, ikke nødvendigvis. Men du må ikke lure deg selv til å tro at du samarbeider med ditt propfirma. I virkeligheten er propfirmaet en slags motstander, og din oppgave er hele tiden å holde deg strengt til reglene slik at selskapet ikke har noen unnskyldning for å kaste deg ut. For det vil de mer enn gjerne gjøre.

Samtidig kan du bruke denne innsikten til å velge et propfirma med lang historikk og gode vurderinger fra brukerne. Et slikt selskap har sannsynligvis funnet en fin balanse mellom utgifter og inntekter og har innsett at de må betale sine dyktige tradere dersom de vil ha et godt omdømme og en bærekraftig forretning på lang sikt. Selv om en dyktig trader er en utgift for dem.

Hvordan betaler jeg skatt av overskuddet?

I forrige kapittel beskrev vi hvordan man ofte ikke trader med ekte penger hos et propfirma – selv om man har bestått deres test. Dette kan virke merkelig, men skattemessig er det enkelt. Når du mottar penger fra et propfirma, må du oppgi det som en vanlig inntekt, på lik linje med en jobb eller et konsulentoppdrag. Selskapet betaler deg for et “arbeid” som i prinsippet ikke har noe med tradingregler å gjøre.

Det er imidlertid viktig at du undersøker dette grundig i forhold til ditt spesifikke propfirma. Handler du med ekte penger, og hva foregår egentlig i kulissene? Dette kan variere fra firma til firma, og det er din oppgave å finne ut av dette.

Del denne artikel