Atomkraft på fremmarsj: Disse aksjene bør du holde et øye med

Utgitt: 28. september 2024

Interessen for kjernekraft har steget betydelig de siste årene, noe som skaper nye muligheter for investorer som ønsker å ta del i fremtidens energikilder. Den globale satsingen på å utvide kjernekraftproduksjonen over de kommende tiårene har fått både regjeringer og selskaper til å rette fokus mot denne stabile og utslippsfrie energiformen. For de som søker interessante aksjer innenfor kjernekraft er det noen spesifikke selskaper som skiller seg spesielt ut – disse vil vi presentere i denne artikkelen.

Det er en stigende etterspørsel etter kjernekraft, særlig drevet av teknologisektoren og behovet for bæredyktige energikilder til å drive eksempelvis datasentre, som understøtter den voksende AI-industrien.

Det er dog ingen enkel oppgave å skaffe nok kjernekraft. Gamle reaktorer blir stadig eldre, og utviklingen og oppførelsen av nye anlegg tar tid og er dyrt. For eksempel tok det 16 år å ferdiggjøre en ny reaktor i Finland. Samtidig kan man ikke ignorere problemer med avfallshåndtering og sikkerhetsspørsmål, hvilket historisk har hemmet utviklingen av kjernekraft.

Maksimer din tro på markedet med børshandlede produkter fra Societe Generale

Tross diverse utfordringer ser analytikere hos f.eks. UBS en mulighet for raskere utbygging enn tidligere forutsett, delvis takket være den stigende etterspørselen fra teknologiselskaper og stadig økende støtte fra regjeringer verden over. Kjernekraft har for eksempel blitt mye diskutert som en potensiell energikilde for det kommende datasenteret i Skien. I følge UBS sin nyeste rapport om emnet vil kjernekraftsektoren vokse med en årlig hastighet på 2,1-3 % frem til 2030. Dette vil kreve at den globale uranproduksjonen nær dobles frem til 2030 og nesten tredobles til 2050. For investorer innenfor uran- og kjernekraftindustrien er dette lovende nyheter.

Videre skal vi se på tre kjernekraftselskaper som UBS identifiserer i sin rapport som mest interessante og lovende innenfor sektoren.

En av selskapene som nevnes er Constellation Energy (CEG), en stor aktør innen kjernekraftbasert strømproduksjon i USA. Aksjen kan kjøpes til en svært konkurransedyktig pris på handelsplattformen eToro. Constellation Energy (CEG) har nylig inngått et bemerkelsesverdig samarbeid med Microsoft, hvor de gjennom en strømhandelsavtale har reaktivert en reaktor ved Three Mile Island. Dette viser at også teknologigiganter nå er villige til å investere i kjernekraft som en langsiktig energiløsning.

CEG på vei opp: Ukesgrafen viser en sterk kursutvikling for CEG, som har steget kraftig de siste ukene.

Spørsmålet mange nå stiller seg, er om det er ytterligere potensiale for fortsatt vekst, eller om vi nærmer oss en topp? Et annet selskap som UBS trekker frem er NuScale Power (SMR), som fokuserer på utvikling av små modulære reaktorer, en banebrytende teknologi som kan bli en viktig del av kjernekraftens fremtid. Aksjen kan kjøpes til en svært konkurransedyktig pris på handelsplattformen eToro. SMR-teknologien tilbyr en mindre fysisk og dermed mer fleksibel løsning, som kan redusere byggetid og kostnader betydelig, samtidig som sikkerheten forbedres.

Til slutt nevner UBS Fluor Corporation (FLR), et ingeniør- og byggefirma med bred erfaring i å lede store infrastrukturprosjekter, inkludert kjernekraftanlegg. Aksjen kan kjøpes til en svært konkurransedyktig pris på handelsplattformen eToro. FLR er involvert i flere internasjonale kjernekraftprosjekter og kan dra stor nytte av den økte etterspørselen etter nybygging i sektoren.

Disse tre selskapene, Constellation Energy, NuScale Power og Fluor Corporation, er altså noen av de mest interessante og lovende aksjene å følge med på dersom man ønsker å ta del i det spådde kjernekrafteventyret. Deres posisjoner i markedet, teknologiske innovasjoner og strategiske samarbeid gjør dem til sterke kandidater til å lede veien inn i kjernekraftens fremtid.

For de som ønsker å satse på fremtidens energi, kan kjernekraft være en vei fremover, og disse aksjene kan vise seg å være avgjørende i den kommende utviklingen.

Del denne artikel