På daytrader.no har vi sett dypt inn i krystallkulen for å finne våre forslag til spennende og gode aksjeanbefalinger for 2025. Målet vårt er å finne en rekke aksjeraketter – altså aksjer som har potensial til å stige 40–100 % i løpet av et år.
Du kan bruke følgende liste som inspirasjon i jakten på de beste aksjene i 2025. En smart tilnærming kan være å velge ut et par aksjer du liker best og bruke dem som et supplement til din vanlige portefølje. Men med muligheten for store stigninger følger også alltid risikoen for bratte fall. Du bør derfor kun investere penger du har råd til å tape, og sørge for at porteføljen din er bredt diversifisert.
For hver aksje har vi angitt om risikoen er høy, middels eller lav.
Nutanix – En agil spiller i cloud-markedet
Nutanix (NTNX) Nasdaq
Risiko: Medium
Der finnes få selskaper innenfor cloud som analytikerne har så store forhåpninger til som det amerikanske Nutanix. Gjennomsnittlig kursmål blant profesjonelle analytikere ligger 30 % over dagens kurs (62 USD), og de mest optimistiske anslår en prisøkning på over 40 % i 2025. Dette inkluderer blant annet investeringsbanken Needham.
Nutanix er et IT-infrastrukturselskap kjent for sin såkalte hyperkonvergerte cloud-løsning (HCI).
Cloud innebærer i praksis at en virksomhet har sin IT-infrastruktur lagret på eksterne servere på nettet, i stedet for å oppbevare og håndtere datamaskiner i egne serverrom. Dette er som regel langt rimeligere, og med cloud slipper selskapene selv å håndtere sikkerhet, oppgraderinger osv. Dette er nettopp den tjenesten Nutanix tilbyr – men i et hyperkonvergert format.
Hyperkonvergens kan lyde komplisert, men er egentlig bare et av tidens store buzzord innen cloud. Det betegner en løsning som kombinerer databehandling, lagring og nettverk i én samlet programvareplattform. I stedet for å ha separate systemer for hver oppgave (for eksempel en server til databehandling, et eget område til lagring og dedikert maskinvare til nettverk), håndteres alt som én samlet løsning. Dette gjør det mye enklere for virksomheter å skalere og administrere. For mange selskaper er denne enkelheten nøkkelen til endelig å modernisere sine datasentre og koble infrastrukturen til skyen på en mer effektiv måte.
Moderne cloud-løsninger fikk sitt gjennombrudd rundt 2005, og siden den gang har markedet vært i kraftig vekst. De siste årene har spesielt fokuset på kunstig intelligens økt oppmerksomheten rundt virksomheters serverforbruk. De fleste profesjonelle prognoser peker på en fortsatt årlig vekst på rundt 15–20 %, noe som gjør cloud til et av de raskest voksende områdene innen IT-sektoren.
Ved den seneste regnskapsrapport rapporterte Nutanix en vekst i omsetningen på 16 % sammenlignet med året før, noe som er en akselerasjon fra 11 % i det foregående kvartalet alene.
Tidligere var Nutanix mer orientert mot maskinvare, men selskapet har i dag gått over til en programvare- og abonnementsbasert forretningsmodell. Dette har medført at Nutanix i økende grad tjener sine inntekter gjennom tilbakevendende abonnementer og lisenser, snarere enn enkeltstående store salg av maskinvare. Denne abonnementsbaserte modellen har gitt selskapet et langt mer stabilt økonomisk fundament.
Nutanix har også hatt fordeler av en tilstrømming av kunder fra en av sine konkurrenter, VMware, som i 2022 ble kjøpt opp av Broadcom. Oppkjøpet førte til at VMware endret sin lisensstruktur, noe som har resultert i kundeflukt til Nutanix. Nutanix tilbyr foreløpig mer konkurransedyktige løsninger, noe som har gjort dem til et attraktivt alternativ for tidligere VMware-kunder.
Samtidig er Nutanix godt i gang med å utnytte trenden innen kunstig intelligens med deres nye GPT-in-a-Box 2.0, som forenkler implementeringen av AI-applikasjoner. Dette styrker selskapets posisjon som en viktig leverandør for organisasjoner som moderniserer sin IT-infrastruktur for å støtte AI.
Nutanix har også betydelige partnerskap med blant annet Amazon Web Services (AWS) og Dell Technologies. Samarbeidet med AWS gjør det mulig for kundene å sømløst utvide sine lokale Nutanix-miljøer til AWS og dermed dra nytte av kraften i Amazons omfattende cloud-teknologi. Sammen med Dell har Nutanix utviklet nye løsninger basert på PowerEdge serverteknologi og Nutanix Cloud Platform.
Nutanix er en spennende mulighet i det stadig voksende cloud-markedet. Som en del av IT-sektoren er Nutanix imidlertid avhengig av fortsatt oppgang, særlig i den amerikanske økonomien. Ved en resesjon kan teknologisektoren forvente større fall enn mange andre bransjer, siden sektoren generelt prises med høye forventninger om fremtidig inntjening. Likevel befinner Nutanix seg i en sektor – cloud – som utvilsomt vil vokse på mellomlang og lang sikt, selv med kortvarige økonomiske nedgangstider.
En annen interessant faktor ved Nutanix er at selskapet, med en omsetning på litt over 2 milliarder dollar og kun 7000–8000 ansatte, fortsatt er en relativt liten aktør på det amerikanske markedet. Dette gjør at det er en realistisk mulighet for at Nutanix kan bli oppkjøpt av en av de største aktørene i markedet i fremtiden. Et slikt oppkjøp vil sannsynligvis være fordelaktig for investorene.
Du kan kjøpe Nutanix-aksjer på handelsplattformen eToro og andre meglere som tilbyr globale aksjer.
Vizsla – En sølvgruve med stort potensiale
Viszsla Silver Corp. (VZLA) NYSE/TXS
Risiko: Høy
Det siste året har vært et godt år for edelmetaller. Både gull og sølv har steget med opptil 30 % i 2024, noe som er betydelig i et marked som i andre perioder kan bevege seg nesten sidelengs i årevis. Forklaringen ligger i flere faktorer, inkludert geopolitisk uro, fortsatt frykt for inflasjon og en jevnt økende global gjeld. Sentralbankene kjøper edelmetaller som en form for reservevaluta, noe som øker etterspørselen. Dette mønsteret følges av private investorer som kjøper både fysisk gull og sølv samt investeringspapirer, spesielt i Asia.
Underveis har både sølv – og spesielt gull – satt nye kursrekorder, særlig målt i svake valutaer som japanske yen. Foreløpig er det lite som tyder på at trenden stopper. Selv om prisene på sølv og gull har vært noe presset i årets siste uker, er den tekniske trenden fortsatt intakt, og den peker opp for begge edelmetallene.
Det kan være interessant å spekulere direkte i spotprisen på edelmetaller, men ofte er det langt mer effektivt å investere i lovende gruveselskaper. En økning i spotprisen kan fungere som en slags gearing for verdien av gruveselskapet, forutsatt at selskapet allerede har god kontroll på utgiftene og gjelden.
En av de største aktørene innen investering i gull- og sølvgruver er den kanadiske milliardæren Eric Sprott. For alvor ble han kjent i 2015, da han tok ledelsen i det lille gruveselskapet Kirkland Lake Gold og gjorde en innledende investering på rundt 100 millioner dollar. I årene som fulgte demonstrerte Sprott sin evne til å identifisere verdi og veilede et selskap til betydelig vekst og verdiskaping. Den innledende investeringen ble mer enn tidoblet og endte på rundt 1,4 milliarder dollar.
Siden den gang har Eric Sprott investert i en rekke gruveselskaper. En av de nyeste investeringene hans er et oppkjøp i det kanadiske gruveselskapet Vizsla Silver Corp, som eier en betydelig sølv-/gullgruve kalt Panuco, beliggende i Sinaloa, Mexico.
Vizsla Silver forventer å starte utvinningen av sølv i 2027, men foreløpige undersøkelser tyder på at Vizsla Silver sannsynligvis har en av de største sølvforekomstene i verden. Så betydelig at det med tiden kan plassere Vizsla Silver blant de fem største sølvgruvene globalt.
I tillegg er mindre enn 30 % av Vizsla Silvers gruveområde hittil utforsket. Dette gir Vizsla Silver betydelige muligheter for videre vekst i de kommende årene.
Vizsla Silver utmerker seg også med en erfaren ledelse, lave kostnader og ingen gjeld. Det siste er mulig takket være en rekke svært kapitalsterke investorer, blant annet den globale investeringsvirksomheten Franklin Resources, som er selskapets største eier etter Eric Sprott.
Aksjekursen for Vizsla Silver ligger for øyeblikket på rundt 2,5 kanadiske dollar, noe som tilsvarer en økning på over 30 % i løpet av 2024. Toppen ble nådd i oktober med en kurs på rundt 3,12 CAD. Den siste investoranalysen, utført av National Bank of Canada i desember 2024, har et 12-måneders kursmål på 4,75 CAD. Den mest optimistiske prognosen kommer fra analytikeren Peter Bell hos investeringsselskapet Canaccord Genuity, som har satt et kursmål for Vizsla Silver på litt over 6 CAD, noe som tilsvarer en oppgang på nesten 150 % fra dagens nivå i løpet av 2025.
Prisen på sølv, lik som gull, påvirkes av politisk uro, renter og lignende faktorer. Men sølvprisen er i stor grad også påvirket av etterspørselen i industrien. Sølv brukes blant annet i elektroniske komponenter som ledere, kontaktpunkter og mikrochips, og spiller en viktig rolle i den grønne omstillingen. Spesielt fordi sølv brukes i solcelleproduksjon og i den nyeste batteriteknologien. Dette kan gjøre sølv til en attraktiv investering – også på lang sikt.
Ved investering i metaller og gruver må man imidlertid være forberedt på betydelige svingninger underveis. Det er ikke uvanlig å oppleve prisendringer på opptil 50 % i løpet av få måneder. Når man investerer i sølvgruver, er man både eksponert mot den generelle sølvprisen og risikoen knyttet til det enkelte selskapet og deres utvinningsutsikter. Resultater fra jordprøver kan variere betydelig, og skuffende funn kan føre til nedgang, mens positive funn kan gi raske oppganger. Generelt sett er investering i gruveselskaper ikke egnet for nervøse investorer, men det kan være svært lukrativt for de som har høy risikotoleranse og et langsiktig perspektiv.
Du kan kjøpe Vizsla-aksjer på handelsplattformen Saxo Bank, samt hos andre meglere som tilbyr globale aksjer.
Bemerk: Medlemmer av redaksjonen eier aksjer i Vizsla Silver Corp.
Marvell – En lillebror med store ambisjoner
Marvell Technology (MRVL) Nasdaq
Risiko: Medium
Hvis du ikke kjøpte aksjer i IT-giganten Nvidia i 2024, har du grunn til å være skuffet. Den amerikanske chiputvikleren steg med over 200 % i fjor, og det etter allerede å ha steget med nøyaktig samme prosent i 2023.
Nvidia utvikler grafikkort og avanserte beregningsprosessorer og har som ledende aktør på markedet hatt stor fordel av eksplosjonen innen kunstig intelligens og cloud. Kunstig intelligens krever nemlig mikrochiper – og mange av dem.
Få analytikere tror at Nvidia kan gjenta enda et år med tresifrede avkastninger. Men det kan være andre, mindre kjente aktører i samme bransje som kan oppnå betydelig vekst. Et eksempel er selskapet Marvell Technology, som har hovedkontor i California og en omsetning på over 5 milliarder dollar.
Marvell Technology har i de siste årene posisjonert seg perfekt som en sentral aktør i AI-markedet gjennom utviklingen av spesialiserte chipper, såkalte application-specific integrated circuits (ASICs), som er designet for å håndtere kunstig intelligens. Disse chipene konkurrerer direkte med Nvidias GPU-er og tilbyr ifølge mange eksperter en mer kostnadseffektiv løsning for hyperscalers som for eksempel Amazon, Google og Microsoft, som allerede er kunder hos Marvell. Spesielt et flerårig strategisk partnerskap med Amazon Web Services er interessant og inkluderer utvikling og levering av AI-spesifikke ASIC-chipper og andre dataløsninger for datasentre. For eksempel er Amazons Trainium2-chipper, som trener AI-modeller, akkurat bygget på Marvells brukertilpassede silisiumplattform.
Men Marvell Technology leverer faktisk også teknologi til sin største konkurrent, Nvidia. Dette inkluderer avanserte optiske moduler som kobler serverne sammen, slik at de kan utveksle data ekstremt raskt og med høy båndbredde.
Marvell offentliggjorde sitt Q3-resultat 3. desember, der selskapet presenterte en omsetningsvekst på nesten 7 %, med en imponerende vekst på hele 98 % i datasegmentet sammenlignet med året før. Det er tydelig at datacenterforretningen vil være den primære driveren for Marvells inntekter de kommende årene. Her finnes det også store muligheter, da analytikere spår en årlig vekst på over 10 % globalt innenfor datasentre.
I likhet med andre selskaper i hardware-bransjen er Marvell høyt verdsatt når det gjelder P/E-verdi. Men de tradisjonelle nøkkeltallsparametrene er vanskelig å bruke i en ekstrem vekstbransje som den amerikanske teknologisektoren. For eksempel nådde Nvidias P/E-verdi sitt høyeste nivå nettopp i 2023, like før aksjekursen skjøt i været. Hadde man nølt på grunn av en høy P/E-verdi den gangen, ville man ha gått glipp av tresifrede prosentvise avkastninger.
Ingen vet om Marvell kan holde momentum i en voldsomt konkurransepreget sektor, men samarbeidet med de største aktørene på markedet gjør Marvell til en veldig spennende vekstcase i de kommende år. Selskapet er i hvert fall et godt bud på en aktør som kan følge i fotsporene på storebror Nvidia i en bransje som boomer.
Du kan kjøpe Marvell hos handelsplattformen eToro og andre meglere med tilbud av globale aksjer.
Du kan kjøpe Marvell hos handelsplattformen Saxo Bank og andre meglere med tilbud av globale aksjer.
Nubank – Warren Buffets latinamerikanske flørt
Nu Holding, (NU) NYSE
Risiko: Medium
Nu Holdings, også kjent som Nubank, er en brasiliansk digital bank med fokus på å levere moderne finansielle tjenester i Sør- og Mellom-Amerika. Nubank har hatt sterk vekst de siste årene og er i dag en av verdens største digitale banker, med 110 millioner kunder i Brasil, Mexico og Colombia.
Banken opererer som en 100 % digital bank uten fysiske filialer og tilbyr produkter som spare- og brukskontoer, kredittkort, forbrukslån, forsikring og investeringer. Nubank har som mål å demokratisere finansielle tjenester i Latin-Amerika, hvor banksektoren tidligere har vært preget av ineffektivitet og sterk dominans fra tradisjonelle aktører. Selskapet er notert på New York Stock Exchange (NYSE: NU) og har Berkshire Hathaway, Warren Buffetts investeringsselskap, som en av sine store investorer.
Nubank er en interessant aksje fordi selskapet revolusjonerer en banksektor som lenge har vært dominert av noen få store aktører. Selskapet har vist eksepsjonell vekst og innovasjon ved å utnytte Latin-Amerikas økende mobilbruk og en ung, voksende befolkning. Nubank har flere fordeler sammenlignet med tradisjonelle banker, blant annet lave kostnader, utmerket kundeservice og rask produktutvikling. Bankens evne til å tiltrekke seg kunder og kryss-selge produkter har også resultert i en ekstraordinær økning i gjennomsnittlig inntekt per kunde.
Det er spesielt interessant å investere i Nubank nå, fordi aksjen har blitt undervurdert etter et nylig kursfall, som skyldes makroøkonomiske bekymringer i Brasil og misforståelser rundt selskapets låneportefølje. Nubank leverte svært sterke økonomiske resultater i 2024, inkludert en omsetningsvekst på 50 % og en dobling av EPS. Derfor fremstår aksjen som en attraktiv mulighet for langsiktige investorer.
Nubank har et enormt vekstpotensial, spesielt i nye markeder som Mexico og Colombia, hvor selskapet bare så vidt har begynt å utnytte sitt potensial. I Brasil, som er Nubanks største marked, finnes det fortsatt mange ubrukte muligheter, blant annet gjennom lansering av nye produkter som sikrede lån og utvidelse av eksisterende tjenester. Nubank har allerede oppnådd å ha hele 56 % av Brasils voksne befolkning som kunder og forventes å fortsette å øke inntekten per kunde gjennom effektiv kryssalg.
Finansielt sett forventes Nubank å opprettholde en vekstrate på over 30 % de neste årene, noe som kan føre til en sterk økning i aksjekursen. Med en lav verdsettelse på under 0,5x PEG finnes det betydelig potensial, spesielt dersom Brasils makroøkonomiske situasjon forbedres.
Analytikere anslår at Nubank har en potensiell fair verdi som kan være mer enn det dobbelte av dagens aksjekurs. Dette kan gi et betydelig løft til aksjen i 2025.
Risikoene ved å investere i selskapet inkluderer dens geografiske plassering. Brasil, som er selskapets primære marked, opplever økonomiske utfordringer, inkludert høy inflasjon og valutavariasjoner, som kan påvirke inntektene negativt. I tillegg består en del av Nubanks låneportefølje av usikrede lån og kredittkort, noe som innebærer høyere kredittrisiko, særlig i økonomisk ustabile perioder.
Det er også risiko for økte kostnader ved å tiltrekke seg kunder, ettersom Nubank utvider til nye markeder med økende konkurranse. Regulering kan også potensielt bli en hindring, selv om Nubanks rolle i å fremme finansielt inkludering sannsynligvis vil være en fordel. Til slutt kan eksterne faktorer som globale renteøkninger og økonomisk nedgang i Latin-Amerika påvirke selskapets vekstmuligheter.
Til tross for disse risikoene er det gode muligheter for at Nubank vil kunne håndtere utfordringene gjennom sin sterke forretningsmodell, effektive kostnadsstruktur og evne til å levere nye produkter på finansmarkedene.
Du kan kjøpe Nu Holdings på handelsplattformen eToro og hos andre meglere som tilbyr globale aksjer.
Bemerk: Medlemmer av redaksjonen har investert i Nu Holding.
Lotus – Et afrikansk eventyr i uran-sektoren
Lotus Resources (LOT) xsax
Risiko: Høy
I takt med økende energibehov og klimamål står Europa og USA overfor en energikrise som krever langsiktige løsninger. Kjernekraft fremstår som en viktig del av svaret og blir stadig mer akseptert blant både politikere og befolkninger. Med sin stabile og pålitelige energiproduksjon kan kjernekraft redusere avhengigheten av mer ustabile energikilder som sol og vind. Samtidig bidrar den til å redusere CO₂-utslipp, noe som er avgjørende for å nå globale klimamål.
Energisikkerhet er en annen viktig faktor. Avhengighet av importerte fossile brensler, som gass fra Russland, har vist seg å være geopolitisk risikabelt. Kjernekraft kan styrke energiforsyningen og redusere sårbarheten. Nye teknologier, som Small Modular Reactors (SMR), lover i tillegg lavere byggekostnader, bedre avfallshåndtering og økt sikkerhet.
Samtidig har mange ennå ikke forstått hvor mye energi som kreves for at samfunnet skal kunne utnytte ny teknologi som kunstig intelligens, selvkjørende biler og andre elektrifiserte transportformer. De voksende energibehovene fra AI-datasentre alene er intet mindre enn forbløffende. Energiforbruket i amerikanske datasentre kan nesten tredobles i løpet av de neste tre årene og utgjøre opptil 12 % av landets samlede strømforbruk, som allerede er under press og i mange tilfeller sårbart.
Denne situasjonen har fått flere av big tech-selskapene til å vende seg mot kjernekraft. I mars 2024 inngikk Amazon en avtale om å kjøpe elektrisitet fra Susquehanna-kjernekraftverket i Pennsylvania for å forsyne sine datasentre med stabil energi. Samtidig har Microsoft inngått en 20-årig avtale om å kjøpe strøm fra Three Mile Island-kjernekraftverket, som nå planlegges gjenåpnet i 2028 for å levere energi til Microsofts AI- og skybaserte tjenester. Også Google ser mot kjernekraft og samarbeider nå med Kairos Power for å utvikle små modulære reaktorer (SMR) som en potensiell energikilde for deres datasentre.
Men tech-gigantene står ikke alene. Ifølge Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) er det globalt over 50 atomreaktorer under bygging – særlig i Kina og India, som virkelig har satt i gang utviklingen.
Som privat investor kan det være utfordrende å komme inn i atomenergi-trenden på kort sikt, fordi hypen allerede har tatt godt tak i markedet. Selv om trenden på lang sikt peker oppover, kan det være ekstreme svingninger fra uke til uke.
Vi mener likevel at det fortsatt finnes noen oversette muligheter i gruvesektoren. Lotus Resources Limited er for eksempel et australsk mineralutvinningsselskap med fokus på uranutvikling. Selskapet har hovedkvarter i Perth, Australia, og er notert på den australske børsen.
Lotus Resources’ primære aktivum er Kayelekera-uranminen i Malawi, som selskapet kjøpte i 2020. Minen utvant uran fra 2009 til 2014, men ble stengt den gangen på grunn av for lave uranpriser. Siden da har prisen på uran doblet seg, og trenden har for alvor snudd.
I oktober 2024 offentliggjorde Lotus Resources en akselerert gjenåpningsplan som bekrefter at Kayelekera er et av de uranprosjektene med de laveste oppstartskostnadene globalt. Prosjektet har nå både utvinningslisenser og nødvendige miljøgodkjenninger, tilgang til en kvalifisert lokal arbeidsstyrke som tidligere har jobbet med prosjektet, samt sterk støtte fra Malawis regjering, som eier 15 % av prosjektet.
Lotus forventer å gjenoppta produksjonen i Kayelekera-gruven i tredje kvartal 2025 og har sikret finansiering for prosjektet gjennom en kapitalinnhenting i oktober på 130 millioner australske dollar. Selskapet har også allerede inngått en leveringsavtale med det amerikanske energiselskapet PSEG og er i avanserte forhandlinger med flere kjøpere for perioden 2026–2029. Samtidig er selskapet i gang med å utvikle en annen uranforekomst i Botswana.
I skrivende stund ligger kursen for Lotus Resources på rundt 0,225 australske dollar, med en markedsverdi på kun 300 millioner dollar, noe som gjør aksjen til en investering med høy volatilitet og betydelig risiko. Ikke desto mindre har noen av de mest prominente investorene innen uran-sektoren et godt øye til aksjen. Så nylig som 6. januar 2025 beskrev Justin Huhn fra Uranium Insider aksjen som “utrolig billig sammenlignet med konkurrentene.”
Den siste toppkursen for Lotus Resources var i mai 2024, da prisen nådde 0,49 AUD, tilsvarende en kursøkning på nesten 120 % fra dagens nivå.
Du kan kjøpe Lotus Resources på handelsplattformen Saxo Bank og andre meglere som tilbyr globale aksjer.
Bemerk: Medlemmer av redaksjonen har investert i Lotus Resources.
FinVolution – Asiatisk fintech-suksess til spotpris
FinVolution Group (FINV) NYSE
Risiko: Medium
FinVolution Group er et kinesisk selskap som hjelper folk med å låne penger via nettet. De fungerer som et mellomledd mellom vanlige mennesker som ønsker å låne penger og banker som ønsker å låne ut penger. Selskapet er spesialisert på forbrukslån og bruker kunstig intelligens og big data til å vurdere låntakernes kredittverdighet. Dette gir en mer presis vurdering av sannsynligheten for at låntakere kan betale tilbake lånet.
Selskapet startet i Kina, men har nå også utvidet til andre asiatiske land, spesielt Filippinene og Indonesia. Her samarbeider de med lokale banker og tilbyr ulike betalingsmetoder, inkludert avbetalingsordninger og “kjøp nå – betal senere”-tjenester, blant annet gjennom TikTok Shop.
FinVolution er særlig interessant fordi selskapet kombinerer en stabil og lønnsom virksomhet i Kina med sterk vekst i nye markeder som Indonesia og Filippinene. Mens veksten i Kina har blitt mer begrenset, har selskapet bevist sin evne til å tiltrekke seg kunder i raskt voksende økonomier i Sørøst-Asia. I Filippinene har selskapets virksomhet mer enn doblet seg det siste året, og i Indonesia genererer selskapet nå overskudd. Med ekspansjonen til nye land blir selskapets inntekter stadig mer diversifiserte, noe som gjør det mindre avhengig av det kinesiske markedet.
Aksjen er for øyeblikket billig sammenlignet med hvor mye selskapet tjener. For hver 4,82 kroner man investerer, tjener selskapet 1 krone, noe som gir en P/E-verdi på 4,82, som er i den lave enden av skalaen.
I tillegg er aksjen priset lavere enn selskapets samlede eiendeler, noe som gir en sterk sikkerhetsmargin. Samtidig er FinVolution finansielt solid, med betydelige kontantreserver, lav gjeld, og de gir penger tilbake til sine aksjonærer gjennom utbytte.
Det finnes gode vekstmuligheter, spesielt i land som Indonesia og Filippinene, hvor stadig flere bruker digitale løsninger. I dag kommer omtrent 18 % av selskapets inntekter fra disse landene, men dette tallet forventes å stige til 50 % over tid. Dette viser at vekstpotensialet langt fra er utnyttet.
I Kina er virksomheten stabil, selv om veksten er lavere. Kundelojaliteten er høy, og over 87 % av lånene gis til låntakere som tidligere har lånt gjennom selskapet. Dette sikrer et stabilt fundament for selskapet mens de fortsetter å vokse internasjonalt. Med disse to benene å stå på – stabilitet i Kina og vekst i Sørøst-Asia – kan selskapet levere både langsiktig vekst og kontinuerlig profitt.
Det er realistisk å forvente en betydelig verdiøkning i de kommende årene dersom veksten fortsetter som forventet.
Den største risikoen ved å investere i aksjen er FinVolutions avhengighet av Kina, hvor mer enn 80 % av omsetningen fortsatt kommer fra. Endringer i kinesisk lovgivning eller økonomiske nedgangstider kan få stor negativ innvirkning på selskapets resultater. Selv om de nye markedene i Sørøst-Asia reduserer avhengigheten av Kina, er dette fortsatt en betydelig usikkerhetsfaktor.
I tillegg er det risiko forbundet med å operere i nye markeder som Indonesia og Filippinene. Lokale regler, kulturelle forskjeller og potensielle endringer i rentenivåer kan påvirke marginer og vekst.
Til slutt kan globale investorer være forsiktige med kinesiske selskaper på grunn av geopolitiske spenninger og usikkerhet rundt en mulig kommende handelskrig. Dette er sannsynligvis allerede priset inn i kinesiske aksjer til en viss grad, men det kan begrense etterspørselen etter aksjen på kort sikt, selv om de fundamentale forholdene er sterke.
FinVolution Group er en unik mulighet for investorer som ønsker å kombinere stabilitet og vekst. Selv om det finnes risikoer, gjør selskapets sterke teknologi, finansielle fundament og suksess med internasjonal ekspansjon det til en attraktiv investering, spesielt på det nåværende kursnivået.
Du kan kjøpe FinVolution på handelsplattformen eToro og andre meglere som tilbyr globale aksjer.
Bemerk: Medlemmer av redaksjonen har investert i FinVolution Group.
SUI – En rask kryptovaluta
SUI – f.eks. via eToro
Risiko: Meget høy
Når man snakker om nyttårsraketter innen investering, kan man ikke unngå å nevne kryptovaluta. Kryptovaluta – med Bitcoin i spissen – er den aktivaklassen som uten sammenligning har prestert best de siste årene. Hvis du hadde kjøpt bitcoins for 15 000 kroner den 1. januar 2015, ville du i dag – 10 år senere – hatt en verdiøkning på 45 000 %, og du ville derfor vært mangemillionær.
De ti årene hadde neppe gått uten søvnløse netter, for med store stigninger følger også kraftige fall, og samlet sett er kryptovaluta en ekstremt volatil aktivaklasse. Men hvis du har nerver til det, finnes det fortsatt mange spennende muligheter innenfor krypto.
Et av de nyeste “skuddene på stammen” er kryptovalutaen SUI, som ble lansert i mai 2023, og som siden har vist lovende tendenser med innledende stigninger på flere hundre prosent. Når man ser etter investeringsmuligheter innen kryptovaluta, bør man naturligvis vurdere både teknologien og utviklingsteamet. For kryptovaluta gjelder det imidlertid også at verdien i stor grad er drevet av sosiale medier og perioder med hype.
Og SUI oppfyller – etter vår mening – alle tre kriteriene.
Men la oss starte med det fundamentale:
SUI er bygget som en såkalt Layer 1-blockchain, noe som betyr at den ikke bygger på en eksisterende blockchain, men i stedet utgjør fundamentet for sitt eget økosystem. Denne konstruksjonen gir utviklerne mulighet til å implementere nye tekniske funksjoner og øke skalerbarheten, slik at nettverket kan håndtere flere transaksjoner per sekund enn eldre blockchains. Nettopp hastighet har vist seg å være en avgjørende faktor for at teknologien skal kunne tas i bruk av mange.
Og her har SUI oppnådd imponerende resultater. SUI er teoretisk sett rundt 74–99 ganger raskere enn konkurrenten Solana og over 24.000 ganger raskere enn Ethereum. Samtidig har SUI oppnådd en transaksjonsavslutning på 390 millisekunder, sammenlignet med 12 sekunder for Solana og 16 minutter for Ethereum. (Det gir lite mening å sammenligne med Bitcoin, siden den gamle blockchain-teknologien er svært langsom, og fordi Bitcoins verdi ikke vurderes ut fra nyere teknologiske funksjoner).
SUI er utviklet av selskapet Mysten Labs, som ble grunnlagt av tidligere ansatte fra Metas (tidligere Facebooks) interne blockchain-enhet. Disse personene jobbet på utviklingen av kryptoprosjektet Libra (senere omdøpt til Diem). Da Meta valgte å legge ned prosjektet, bestemte nøkkelmedarbeiderne seg for å fortsette reisen og tok med seg sine kompetanser og visjoner over i Mysten Labs. Teamet har siden blitt supplert med folk som tidligere har jobbet hos både Apple og Google, og består i dag av ekstremt erfarne eksperter innen programvareutvikling, kryptografi og blockchain-teknologi.
SUI er bygget ved hjelp av et nyutviklet programmeringsspråk kalt MOVE, som er designet for å gjøre blockchain-transaksjoner sikrere, mer effektive og enklere å implementere. Det er spesielt interessant at SUI fokuserer på høy ytelse og lave transaksjonskostnader. Denne kombinasjonen gjør det lettere for utviklere av desentraliserte applikasjoner (dApps) å ta i bruk nettverket.
SUI har hentet inn kapital i flere runder, og det er særlig bemerkelsesverdig at både Coinbase Ventures og Binance Labs har investert i SUI. Begge disse er investeringsselskaper tilknyttet betydelige kryptobørser. Det er også interessant at Andreessen Horowitz var blant de første store investorene i SUI. Andreessen Horowitz er kjent som en av de mest innflytelsesrike investorene i Silicon Valley, særlig innen nye teknologisegmenter. De har tidligere hatt suksessfulle investeringer i selskaper som Facebook (Meta), Instagram, Airbnb, GitHub, Slack, Coinbase, Roblox og flere.
Når det gjelder omtale på sosiale medier og muligheter for hype, har SUI også noen svært betydelige ambassadører. Blant disse er Raoul Pal, som har en fortid i Goldman Sachs og senere grunnla investeringsplattformen Real Vision. Raoul Pal er i dag en av de mest siterte personene innen kryptovalutainvesteringer, og hans anbefalinger blir fulgt av millioner av mennesker verden over. Det er derfor spesielt interessant at Raoul Pal i 2024 erklærte at han ble en del av SUIs rådgivende styre, fordi han, ifølge egne uttalelser, har stor tro på SUI.
I flere videoer og intervjuer høsten og vinteren 2024 har Raoul Pal uttalt seg positivt om SUI og fremhevet sin tro på at 2025 vil bli et fantastisk år for de såkalte Altcoins, som blant annet inkluderer SUI. Dette bygger blant annet på den såkalte Banana Zone-teorien, som forsøker å forklare de sykliske bevegelsene i kryptovalutamarkedet, og som forutsier svært store oppadgående bevegelser i 2025.
Hvis du vurderer å investere i SUI, bør du imidlertid være klar over at det ofte oppstår svært kraftige korreksjoner i kryptomarkedet – spesielt i mindre valutaer som SUI. Dette kan innebære fall på opptil 80 %, og i enkelte tilfeller kan selv etablerte kryptovalutaer plutselig forsvinne helt fra markedet. De mest optimistiske analytikerne håper på en pris for SUI helt opp mot 50 dollar, noe som tilsvarer en økning på omtrent 900 % fra dagens nivå. Men når det gjelder mindre kryptovalutaer, er det svært vanskelig å forutsi utviklingen.
Du kan kjøpe SUI på handelsplattformen eToro.
Bemerk: Medlemmer av redaksjonen har investert i SUI.