Interessen for kjernekraft har steget betydelig de siste årene, noe som skaper nye muligheter for investorer som ønsker å ta del i fremtidens energikilder. Den globale satsingen på å utvide kjernekraftproduksjonen over de kommende tiårene har fått både regjeringer og selskaper til å rette fokus mot denne stabile og utslippsfrie energiformen. For de som søker interessante aksjer innenfor kjernekraft er det noen spesifikke selskaper som skiller seg spesielt ut – disse vil vi presentere i denne artikkelen.
Etter mye skepsis og negativitet rundt kjernekraft ser det nå ut til at stemningen for kjernekraft igjen er på vei opp. I USA er offentlig støtte til kjernekraft på sitt høyeste på et tiår. I Europa har Rådet for EUs medlemsstater og Europaparlamentet offisielt klassifisert kjernekraft som en strategisk nullutslippsindustri. Selv Japan har gjenstartet 12 kjernekraftverk siden Fukushima-katastrofen i 2011.
Den nylige hypen rundt generativ AI og datasentre legger til et nytt aspekt i kjernekraftdebatten. Amazon har nylig kjøpt et datasenter som er 100 prosent drevet av kjernekraft, mens medierapporter antyder at alle teknologigigantene i økende grad ser på kjernekraft for å drive sin neste generasjon av datasentre.
I dag kan ikke fornybar energi fra vind, sol og energilagring levere den samme mengden uavbrutt karbonfri elektrisitet 24/7 som kjernekraft til virksomheter som datasentre. Foruten å levere elektrisitet til hjem og bedrifter, er kjernekraft også nøkkelen til å låse opp nye teknologier som hydrogenproduksjon, kjernefysisk avsalting og innendørs landbruk.
Det er dog ingen enkel oppgave å skaffe nok kjernekraft. Gamle reaktorer blir stadig eldre, og utviklingen og oppførelsen av nye anlegg tar tid og er dyrt. For eksempel tok det 16 år å ferdiggjøre en ny reaktor i Finland. Samtidig kan man ikke ignorere problemer med avfallshåndtering og sikkerhetsspørsmål, hvilket historisk har hemmet utviklingen av kjernekraft.
|
Tross diverse utfordringer ser analytikere hos f.eks. UBS en mulighet for raskere utbygging enn tidligere forutsett, delvis takket være den stigende etterspørselen fra teknologiselskaper og stadig økende støtte fra regjeringer verden over. Kjernekraft har for eksempel blitt mye diskutert som en potensiell energikilde for det kommende datasenteret i Skien. I følge UBS sin nyeste rapport om emnet vil kjernekraftsektoren vokse med en årlig hastighet på 2,1-3 % frem til 2030. Dette vil kreve at den globale uranproduksjonen nær dobles frem til 2030 og nesten tredobles til 2050. For investorer innenfor uran- og kjernekraftindustrien er dette lovende nyheter.
Videre skal vi se på tre kjernekraftselskaper som UBS identifiserer i sin rapport som mest interessante og lovende innenfor sektoren.
En av selskapene som nevnes er Constellation Energy (CEG), en stor aktør innen kjernekraftbasert strømproduksjon i USA. Aksjen kan kjøpes til en svært konkurransedyktig pris på handelsplattformen eToro. Constellation Energy (CEG) har nylig inngått et bemerkelsesverdig samarbeid med Microsoft, hvor de gjennom en strømhandelsavtale har reaktivert en reaktor ved Three Mile Island. Dette viser at også teknologigiganter nå er villige til å investere i kjernekraft som en langsiktig energiløsning.
Flere analytikere har nylig oppgradert sine forecasts for selskapet. Inntjening har blitt heftig økt til glede for aksjonærene, med en forventning om en betydelig økning i salg enn tidligere ventet.
Spørsmålet mange nå stiller seg, er om det er ytterligere potensiale for fortsatt vekst, eller om vi nærmer oss en topp? Et annet selskap som UBS trekker frem er NuScale Power (SMR), som fokuserer på utvikling av små modulære reaktorer, en banebrytende teknologi som kan bli en viktig del av kjernekraftens fremtid. Aksjen kan kjøpes til en svært konkurransedyktig pris på handelsplattformen eToro. SMR-teknologien tilbyr en mindre fysisk og dermed mer fleksibel løsning, som kan redusere byggetid og kostnader betydelig, samtidig som sikkerheten forbedres.
Til slutt nevner UBS Fluor Corporation (FLR), et ingeniør- og byggefirma med bred erfaring i å lede store infrastrukturprosjekter, inkludert kjernekraftanlegg. Aksjen kan kjøpes til en svært konkurransedyktig pris på handelsplattformen eToro. FLR er involvert i flere internasjonale kjernekraftprosjekter og kan dra stor nytte av den økte etterspørselen etter nybygging i sektoren.
Disse tre selskapene, Constellation Energy, NuScale Power og Fluor Corporation, er altså noen av de mest interessante og lovende aksjene å følge med på dersom man ønsker å ta del i det spådde kjernekrafteventyret. Deres posisjoner i markedet, teknologiske innovasjoner og strategiske samarbeid gjør dem til sterke kandidater til å lede veien inn i kjernekraftens fremtid.
For de som ønsker å satse på fremtidens energi, kan kjernekraft være en vei fremover, og disse aksjene kan vise seg å være avgjørende i den kommende utviklingen.